Lőrinci története


Lőrinci - Heves megye nyugati részén, a Zagyva folyó jobb partján, azzal javarészt párhuzamosan elterülő település.
A régészeti ásatások tanúbizonysága szerint már a bronzkorban lakott terület volt. Írásos forrás 1267-ben említi először a falu nevét templomával együtt "ecclesia de Laurencio" alakban.
A XV.századi forrásokban már mint "Lewrinci" szerepel.
Lőrinci műemlékei a XVII-XVIII.század óta állnak fenn.
Római katolikus templomát 1695-ben emelték, melyet 1773-ban gróf
Grassalkovich Antalné építtetett újjá.
A
Zagyva túloldalán szabadon álló barokk kápolna az 1723-ban megszűnt pestisjárvány emlékére készült. A Szent Anna tiszteletére felszentelt kápolna kedvelt búcsújáró hely, az évszázadok során máig megőrizték az Anna-napi búcsú hagyományát.
A város domináns épülete a település északi részén álló, parkkal körülvett
Tornyai Schossberger Kastély, melyben jelenleg gimnázium, szakképző iskola, kollégium működik. Nyaranta diáktáborok kedvelt színtere.
Lőrinci a térség meghatározó településeként - 1992. január 1-jén városi rangot kapott. 1997 óta körzetközponti feladatokat lát el (gyámhivatal, okmányiroda, építéshatóság). A település mai arculata - az ipari üzemek megépülése eredményeként hármas tagoltságú: déli részét a
Mátravidéki Erőmű zöldövezetes lakótelepe határolja, északon Selyp ipari üzemei. A központ a templom közelében alakult ki, itt épült a városháza, óvoda, iskola, közösségi ház, rendőrőrs, posta, orvosi rendelő, gyógyszertár. A hármas tagoltságból következően az említett szolgáltató egységek nagy része mindhárom városrészben megtalálható. Lőrinci lélekszáma 6300 fő, lakásainak száma 2400, amelyek többsége kertes ház, de fellelhetőek az emeletes lakótelepi épületek is. A város kultúrális életében jelentős szerepet vállal a Városi Kultúrális és Sportintézmény, a Városi Könyvtár, a hagyományőrzés feladatait ellátó Tájház, és a Városi Zeneiskola. Az erőműi hűtőtó partján strand és kemping található, a terület országos hírű horgászcentrum. A városlakók sportolási lehetőségeit sportpálya, tenisz- és műjégpálya, valamint kisebb klubok biztosítják. A fejlesztések mellett a település igyekszik továbbra is megőrizni zöldövezetes kisvárosi jellegét.